Tawaran akhir Pelan Medikal i-Great Evo

Salam sejahtera

Artikel kali ini izinkan zaremi kogsikan dengan anda ialah tawaran terakhir bagi pelan medikal i-Great Evo. Di mana satu – satunya pelan di dalam Great Eastern Takaful yang paling banyak di jual oleh ejen – ejen Great Eastern Takaful khususnya Pelan Medikal.

Kenapa pelan i-Great Evo di tutup

Pelan i – Great Evo di tutup bukan lah bererti, syarikat memberhentikan operasi perniagaan bagi manfaat Pelan Medikal Hospital. Ia mungkin bakal di gantikan dengan pelan baru yang mengikut keperluan masa ini. Tidak ada info lagi mengenai Manfaat serta harga bagi pelan medikal hospital yang baru. Biasanya ada perubahan kadar harga caruman takaful sedikit naik dan sedikit mahal. Istilah yang selalu di guna pakai adalah ‘Repricing’.

Tahukah anda Pelan Medikal melibatkan sektor hospital. Maka itu, kadar Inflasi hospital termasuk kos rawatan, seperti caj ubat-ubatan, mesin dan lain-lain dijangka naik 10% hingga 20% setiap tahun.

Contoh untuk memahami kenaikan inflasi hospital, pada tahun 2000 kos pembedahan adalah sekitar RM7,000 ke RM9,000. Untuk tahun 2020, kos meningkat sehingga RM25,000 ke RM35,000.

Di dalam Takaful, segala caruman atau sumbangan yang telah anda carumkan akan di masukkan ke dalam Tabung Tabarru’ bersama – sama dengan sumbangan dari pelanggan – pelanggan yang lain. Syarikat Takaful akan membuat ramalan (forecast) agar nilai dalam Tabung Tabarru’ mampu menampung tuntutan bagi tempoh 20 hingga 30 tahun akan datang.

Tekanan inflasi dan keadaan tuntutan yang makin tinggi inilah yang menyebabkan nilai dalam Tabung Tabarru’ mengalami susut nilai yang teruk. Untuk mengelakkan masalah ini menjadi lebih parah, pihak syarikat Takaful perlu membuat ‘Repricing’ caruman bagi setiap pelanggan secara adil.

Berapakah Jumlah Kenaikan Caruman Takaful Yang Akan Dikenakan dan Berapa Kerap?

Sebenarnya, saya juga tiada jawapan yang boleh dipastikan betul dan tepat untuk soalan ini. Hanya boleh membuat jangkaan secara kasar.

Pertama,dari segi kenaikan caruman, ada rekod kenaikan caruman RM5 sebulan per individu. Ada rekod kenaikan sehingga RM20 sebulan. Ia bergantung kepada faktor inflasi kos perubatan semasa dan umur pelanggan.

Kedua dari segi kekerapan, ada rekod 3 tahun sekali. Ada rekod 10 tahun sekali. Ia bergantung kepada inflasi kos perubatan semasa dan unjuran nilai Tabung Tabarru’.

Oleh itu, mahu tidak mahu, anda sebagai pelanggan atau bakal pelanggan perlulah mengetahui dan sedar kenaikan caruman Medikal Kad kemungkinan berlaku. Tetapi yang pasti ianya tidaklah membebankan anda seteruk yang anda sangka. 

Berdasarkan pengalaman sebenar saya dalam industri, proses penguderaitan (proses kelulusan) sebuah syarikat juga memainkan peranan penting bagi memastikan tabung tabaruk tidak terjejas teruk akibat tuntutan claim yang tinggi. Sebagai contoh, mungkin anda pernah melihat adalah syarikat operator takaful di sana boleh beri kelulusan mudah tidak serumit proses kelulusan syarikat operator takaful yang di sini. Selang beberapa tahun, ada kenaikan harga yang pelanggan perlu menanggung kesan dari Tabung Tabaruk yang semakin mengecil. Mesej di sini, carilah syarikat operator takaful yang mempunyai ‘track record’ yang baik bagi masa depan anda untuk memiliki Pelan Medikal Kad Takaful terbaik.

Jika anda sudah memiliki 1 Pelan Medikal Perubatan, saya ucapkan tahniah. Jagalah baik baik sijil takaful Medikal Perubatan anda supaya tidak terputus (lapsed) manfaat yang telah di sediakan oleh syarikat operator takaful anda. Pelan Medikal Kad Takaful terbaik adalah pelan medikal yang ada beli semasa sihat. Jika belum lagi, ini masanya untuk anda mendapatkan pelan Takaful Medikal Kad i-Great Evo yang bakal berakhir pada 30 November 2023 ini.

Sekian, itu sahaja dari saya.
Semoga perkongsian ini dapat membantu anda.

Saya ingin dapatkan Pelan Quototion

Berminat ingin mengetahui kerjaya sebagai Perunding Takaful di kawasan anda ?

Jika anda adalah salah seorang yang mempunyai

  1. perwatakan yang menarik.
  2. Berfikiran positif
  3. Mempunyai impian yang besar.
  4. Tidak memberi alasan untuk nak berjaya.
  5. Mempunyai kesabaran tinggi
  6. Boleh menerima teguran dan nasihat.
  7. Sanggup belajar dengan saya dan leader – leader lain di bawah penyeliaan agensi GW. Dari ilmu yang di pelajari sanggup mengajar pula kepada orang lain.

Anda boleh tinggalkan email anda untuk pihak kami menghubungi anda. Latihan dan bimbingan di sediakan. Hadir Peperiksaan TBE ( Takaful Basic Examination) dan sesi temuduga yang akan di aturkan oleh pihak kami nanti.

ARTIKEL BERKAITAN

group photo
Info

Saya Seorang Bekas Technician

Artikel kali ini izinkan zaremi kogsikan dengan anda ialah apakah pekerjaan pertama saya. Selepas sahaja habis Sijil Pelajaran Penuh Vokasional( SPMV). Zaremi pernah kerja di 7-11 selamat 6 bulan. Masa itu kerja fikir nak cari pengalaman. Sebenarnya bukan sahaja 7-11 pernah zaremi bekerja, pernah juga jadi penghantar barang spare – part sebagai despatch. Kerja di

Read More »
Dana perlindungan vaksin covid 19
Berita Takaful

Bantuan Covid-19 Vaccine Fund

Artikel kali ini ialah zaremi ingin kongsikan dengan anda mengenai kempen Covid-19 Vaccine Fund kas kepada bukan pelanggan Great Eastern. Wow, bestnya! Pada 5 April yang lepas, Great Eastern telah melancarkan Covid-19 Vaccine Fund fon Non Customer. Ia bertujuan untuk membantu meringankan mereka yang menerima kesan EFI sebaik selepas menerima suntikan vaksin. Sebelum itu mari

Read More »
dana perlindungan vaksin covid 19
Uncategorized

Dana Perlindungan Vaksin Covid 19

Kes peningkatan pesakit Covid 19 setiap hari meningkat. Selepas pengumuman rasmi dari YAB Tan Sri Muhyiddin memaklumkan Lockdown secara penuh bermula 1 Jun 2021 – 14 Jun 2021. Angka pesakit Covid 19 juga semakin meningkat juga amat membimbangkan sekali kepada kita Rakyat Malaysia. Ia tidak mustahil akan pergi kepada 10 000 jumlah pesakit yang di

Read More »

Copyright © 2021 | zaremiothman.com | Web Design By: ZO