Salam Sejahtera buat pembaca yang budiman,

Terima kasih kerana sudi singgah laman rasmi zaremiothman/takafulmedical.Sudah tentu anda sedang mencari mencari jawapan ataupun pelan Takaful Medical yang sesuai untuk diri sendiri atau keluarga anda mengikut keperluan masa kini.

Di atas saya kongsikan video kisah Asyraf.Yang mana Asyraf juga bingung dengan maklumat dan tawaran tawaran dari pihak syarikat ansurans/takaful mahupun dari pihak bank.Tentu anda pernah melalui situasi ini,sehingga anda pernah menjadi mangsa keadaan tidak percaya kepada Pelan Perubatan dari mana mana syarikat ansuran/takaful.

Kurang Kesedaran Untuk Sertai Plan Medical Card Takaful?

Sebelum itu,izinkan saya berkongsi sedikit informasi meneganai Medical Card ianya kini adalah satu keperluan untuk semua. Namun begitu, masih ramai dikalangan rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu tidak menitikberatkan soal memiliki kad perubatan ataupun medical card. Kurang kesedaran, atau merasakan penyakit tidak akan menimpa mereka?

Pembaca yang budiman,

Polisi takaful kesihatan bukan untuk disertai oleh individu yang sedang menghidap penyakit kronik seperti jantung dan strok. Sebaliknya hanya orang yang sihat sahaja boleh menyertai plan takaful.Pelik bukan?Permohonan prosedur untuk lulus juga amat berbeza kerana proses ini tidak sama seperti kita beratur mengisi borang untuk membuka akaun simpanan atau memohon pinjaman dari mana mana bank bank di Malaysia.

Kos rawatan untuk penyakit adalah tinggi. Jika tiba-tiba seseorang disahkan menghidapnya, polisi takaful kesihatan boleh membantu mengurangkan beban kewangan pesakit.

Sekiranya anda ingin mengetahui samada anda patut memiliki medical card atau sebaliknya, sila fahami dan hayati kenyataan di bawah untuk memastikan keperluan anda untuk memiliki .

  • Saya mungkin dapat mengelak hutang kereta,rumah, kredit kad, etc..tetapi jika doktor memerlukan duit untuk rawatan, saya tiada pilihan, saya perlu menyediakannya serta merta.Jika saya masuk hospital, mampukah saya membayar bil hospital tersebut?
    Penyelesaian:Medical card akan membantu anda serta merta dan anda tidak perlu lagi risau tentang kos rawatan tersebut.
  • Saya tidak perlu risau zaremi.Ini kerana syarikat tempat saya bekerja akan membayar kos perubatan saya dengan medical card berkelompok.
    Masalah:Bayangkan jika anda dah pencen selepas umur 60 tahun.Di takdirkan selepas  umur 61 tahun berlaku penyakit penyakit kronik dan perlu penyakit tersebut perlu di rawat dengan segera.Saya yakin syarikat tidak lagi akan membayar kos perubatan anda. Malah jika anda tunggu sehingga umur 61 tahun baru ingin memiliki medical card, anda bernasib baik jika masih sihat. Sekalipun anda masih sihat, saya rasa anda perlu membayar premium yang sangat tinggi untuk memiliki medical card tersebut.
  • Saya masih muda zaremi.Saya tidak perlu lagi rasanya untuk fikirkan Pelan Perubatan Hospital ini
    Masalah:Pernah anda melawat orang sakit di hospital?Pernah anda tanya kan mereka bagaimana dan punca berlaku?Sebenarnya,mereka juga tidak tahu dan fikir mereka akan sakit.Tetapi, kenapa ramai orang di hospital? Mereka datang ke hospital untuk mendapatkan rawatan dan saya mungkin salah seorang daripadanya suatu hari nanti.

Nah,jelas bukan?Tepuk dada tanyalah diri sendiri…adakah aku benar-benar memerlukan medical card setelah menjawab persoalan di atas?

Tak Mungkin Saya Akan Sakit

Kita selalu ‘take for granted’, bila mendengar kisah orang lain disahkan menghidap penyakit, kita mempunyai satu kenyataan dari hati, ‘tak mungkin aku akan mengidap penyakit pada masa hadapan’.Kita kata keluarga keturunan aku semua sihat sihat.Kami tidak ada penyakit keturunan.Apa nak risau sangat. Namun adakah kita sekadar menyerahkan nasib tanpa merancang dari segi kewangan?